SSS

Masmana sadece ‘Kilis Yağlık’ zeytin çeşidi üzerine çalışmaktadır. Bütün zeytinyağları aynı zeytin çeşitlerinden elde edilmektedir. Kilis Yağlık zeytin çeşidi, zeytinin anavatanı olarak kabul edilen Kilis’te yaygın olarak yetiştirilen bir çeşittir. Meyveleri çok küçük, çekirdekleri meyveye oranla iridir. Acılık ve yakıcılık üst seviyededir. Bu tat ‘Bitter Çikolata’ tadına benzemektedir.

Kilis Yağlık zeytin çeşidi, yaklaşık 400 mm yağış alan Kilis ili sınırları içinde yetişen bir zeytin çeşididir. Kendine verimli olmadığı için boncuklanma gösterir.

Yarı bodur özelliğindedir. Zeytin meyvesi aroma yanında acılık ve yakıcılık açısından ciddi yüksek değerlere sahip meyvesi orta boydadır. Zeytinyağında çok farklı bir baharat acılığı bulunmaktadır.

İlaç değildir. Takviye edici gıdadır. Vücut direncinin artırılması ve sağlıklı yaşam konularında son derece büyük öneme sahiptir. Ancak, ilaç yerine geçmez. Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez.

Polifenol, bitkilerde üretilen ve vücuttaki oksidan stresi azaltmak amacıyla oluşturulmuş organik bir maddedir. Fenol, bir benzen (C6H6) halkasından bir hidrojen çıkartılarak yerine -OH iyonunun eklenmesiyle oluşuyor. Polifenol ise birden fazla fenol grubunun birbirine bağlanması ile meydana geliyor.

Zeytin ağacının uzun yıllar ayakta kalmasındaki en önemli rol burada polifenollere düşüyor. Zeytin ağacının yapraklarında, dallarında ve en önemlisi de meyvesinde bulunan bu organik bileşik, ağacı dışarıdan gelen saldırganlara, metabolik olarak meydana gelecek oksidatif radikallere ve en önemlisi de kanser hücrelerine karşı koruyor. Vücudumuzda üretimi olmayan bu mucizevi madde kaliteli zeytinyağları tüketen kişilerin daha sağlıklı olmasının önünü açıyor.

Polifenoldeki Fenolik bileşenler nelerdir?


Başlıca, Tirosol, hidroksitirosol, oleochantal, oleuropein ve oleuropein aglikon olarak sayabiliriz.

Masmana Yüksek Polifenöllü zeytinyağlarını erken hasat -Eylül ve Ekim- ayları içerisinde, el ile toplayarak ve 4 saat içerinde işleyerek elde eder. Çevre, ışık ve sıcaklık unsurları göz önünde bulundurularak “Soğuk sıkım”  tekniği ile elde edilir,  


Polifenol analizi 2005 yılından bu yana Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından belirlenen standatrlar çerçevesinde yapılmaktadır. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne kaydolan ülkeler, biyo-fenolleri ölçmek için öncelikle HPLC ekipmanını ve COI metodolojisini kullanır.

• Ölçü Birimi: miligram / kilogram yağ (1 mg = 1 / 1.000 gram).


Antioksidanların vücudumuzda sayısız görevi ve faydası olsa da belli başlı kullanım alanlarını şöyle özetleyebiliriz:

·Zeytinyağında bulunan polifenoller, vücudumuzda meydana gelebilecek zararlı radikalleri etkisiz hale getirerek hücrelerimizi oksidatif stresten korur.

·Kanser hücrelerinin beslenme yollarını tespit ederek kanserin yayılmasını engeller ve kanser tedavisinde önemli rol oynar.

·Kolesterol dengesini düzenleyerek, damar tıkanıklıklarını minimuma indirir.

·Kalp rahatsızlıkları ve tansiyon gibi hastalıklar üzerinde polifenollerin olumlu etkisi bulunmaktadır.

·Açlık dengesini düzenleyerek, ani kan şekeri yükselmesini engeller. Diyabet hastaları için oldukça önemli bir besin takviyesidir.



Zeytinyağı üretiminde zeytin hasatının erken vakitte yapılması elde edilen hasatın polifenol yönünden yüksek olmasını sağlar. Zeytin, hasat zamanında yeşil renkte olduğu zaman toplanır ve işleme alınır. Yeşil rengin polifenol oranına katkı sağladığı ve besin değerlerini yükselttiği bilinmektedir.

Yüksek polifenollerin sağlık açısından insan vücuduna katkısı olduğu kadar, zeytinin de olgunlaşma sürecinde besleyici gücü oldukça fazladır. Polifenoller gelişim sürecinde zeytine verdiği acı tat ile dış etkenlerden korunmasına önemli ölçüde yardımcı olur.


Polifenollerin zeytinyağı için önemi çok fazladır, çünkü zeytinyağı polifenol içeren tek bitkisel yağdır. Zeytinyağının antioksidan içeriği tamamen polifenollerle ilgilidir. Polifenollerin zeytinyağı içerisinde zarar görmeden, sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmeleri için, zeytinyağının düşük ısıda üretilmesi zorunludur. Üretim sırasında 27° derecenin aşılması, asit ve peroksitlerin çoğalmasına ve antioksidanların yani polifenollerin kaybolmasına neden olur. Zeytinyağının en bilinen polifenolü ‘oleuropein’dir. Bu madde meyvede, yaprakta ve dallarda bulunur. Zeytin ağacına ölümsüzlük veren ana moleküldür. Virüsleri, bakterileri ve mantarları yok edebilme yeteneğindedir. Ancak en çarpıcı etkisi kanserli hücreleri birkaç milisaniye içinde tanıyarak hücre duvarını parçalamasıdır. Bu esnada sağlıklı hücrelere hiçbir zarar vermeyen akıllı bir moleküldür.


Önerilen Günlük Alım :1 çorba kaşığı (15 ml)


Hayatınızın merkezine “sağlığınızı” aldığınızda doğru ürün tüketimi önemli bir başlığa dönüşür. Erken hasat zeytinyağları bu açıdan size hizmet etmektedir.

Asit oranları bir yağın kalitesinde önemli rol oynar. Aynı şekilde insan sağlığına olan katkılarında da dikkate alınması gereken bir konudur. Erken hasat zeytinyağları asit oranı düşük olan natürel sızma zeytinyağı grubundandır.

Meyvesinde de olduğu gibi E ve K vitaminlerine sahip bir üründür.  Bio fenoller ve antioksidan değerleri en yüksek seviyededir.

Ayrıca günlük enerjimizin bir kısmını sağlıklı yağlardan (tekli doymamış yağlar olan zeytinyağları) karşılamamız gerektiğini uzmanlar sürekli anlatmaktadırlar.

Soğuk sıkım, sıcaklık veya kimyasal kullanmadan yapılan zeytinyağı türüdür. Zeytini ezerek hamur haline getirirler. Ardından yağın hamurdan ayrılması için mekanik bir sıkım gücü  uygularlar. Avrupa gıda standartlarına göre, sıcaklıklar 27 dereceyi geçemez.

Besinler ve faydalı bitki bileşikleri yüksek sıcaklık altında parçalanabileceğinden, soğuk presleme zeytinyağının besin değerini korumasına yardımcı olabilir.

Soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı, birçok sağlık yararı sağlayan yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri, polifenoller ve antioksidanlar içerir. Sağlıklı yaşam açısından çok büyük önem taşır.

Zeytinyağı sofralar için özellikle aranan tatlardan bir tanesini oluşturuyor. Ayrıştırıcı tadı ile yemeklerin bir numaralı tamamlayıcısı haline gelen zeytinyağına sofralarda mutlaka yer veriliyor. Bu noktada polifenollü zeytinyağı tadı ve aroması sayesinde bir adım önde duruyor.

Polifenollü zeytinyağı, aromatik ve meyvemsi bir lezzete sahiptir. Izgara, fırın gibi sıcak yemeklerde ve salata, meze gibi soğuk yemeklerde kullanımı oldukça sağlıklıdır. Zeytinin yoğun aroması ve baskın tadı ile sıcak yemeklerde kullanımı lezzetli olabilir.

Oleocanthal, bir feniletanoid veya natürel sızma zeytinyağında bulunan bir tür doğal fenolik bileşiktir.

Oleocanthal’in birçok iltihap tipiyle ilişkili süreçlere müdahale ettiği ve Alzheimer probleminin ve kanser oluşumu ve büyümesini engellediği görülmüştür.”

Araştırmacılar, Oleocanthal’in kanser hücrelerini parçalamaya ve çok hızlı bir şekilde ölmesine neden olduğunu, 16 ila 24 saat yerine 30 dakika içinde, apoptoz olarak bilinen programlanmış hücre ölümünü gerçekleştirdiği tespit ettiler.

Oleuropein, zeytin meyvesinin ilk dönemlerinde meyvede daha fazla bulunan, olgunlaşmanın ilerlemesi ile zamanla metabolize olarak miktarı azalan ve meyveye acılık veren bir maddedir.

Yüksek tansiyonun önlenmesinde ve tedavi edilmesinde etkilidir. Yüksek tansiyonun sebep olduğu hücre ölümünü önler. Kanı pıhtılaştıran hücre birikimini önleyerek hücreleri ve organizmayı korur. Kalp damarlarının genleşmesinde rol oynayan yapıyı koruyarak, kalp ve damar hastalıklarını önler. Kolon kanseri , prostat, göğüs kanseri riskini azaltır. Kanser  kemoterapisi sırasında belirli yan etkileri hafifletir.

Antioksidanlar kısaca vücutta meydana gelen serbest radikallerle mücadele içindeki moleküller olarak tanımlanabilir. Serbest radikallerin sayısındaki artışın başta şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve kanser gibi yaşamı tehdit edici rahatsızlıklar ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Ancak vücudun kendi ürettiği antioksidanlar normal metabolizma sonucu oluşan serbest oksijen radikallerinin savunulmasında oldukça etkili moleküllerdir.

Erken Hasat Zeytinyağının aroması daha meyvemsi ve keskindir. Olgun Hasat Naturel Sızma Zeytinyağının aroması ise daha hafiftir.

Olgun hasat zeytinyağı zeytinin rengi pembe ve mor iken yapılan bir hasattır.

Erken hasat için toplanan ürünlerin rengi yeşildir.

Erken hasat için toplanan ürünlerin rengi yeşildir Ayrıca polifenol maddesi antioksidan özelliğine sahiptir ve insan sağlığına muhtemel faydaları vardır. Renk zeytinyağında kalite kriteri değildir.